Начало | Регистрация | Вход | RSSЧт, 28.03.2024, 22:53

Времегубка

Меню
В раздела
Хумор [129]
(Без) Полезно [9]
Размисли [15]
Любопитно [18]
Мистично [7]
Анкета
Кой е по-по-най?
Total of answers: 394
Приятели
  • Времегубка
  • Статии

    Начало » Статии » (Без) Полезно

    Какво трябва да знаем... когато се храним

    Правилното поведение на масата се усвоява още от най-ранно детство. Въпреки това някои детайли убягват на мнозина. Ето основните правила, които ще ви избавят от неудобните моменти, когато сте на гости или в ресторант.

    САЛАТИТЕ
    * Когато са поднесени като гарнитура в малки чинийки или в отделни салатиери, се ядат с вилица.
    * Сокът от салатата не се консумира с лъжица, той трябва да остане в чинията.
    * От общата салатиера всеки си слага салата в своята чиния с помощта на по-големи лъжица и вилица.
    * "Розичките" от репички или целина могат да се вземат с ръка, да се отхапе от тях и остатъкът да се остави в края на чинията или в предназначената за отпадъци купичка.
    * С парченце хляб в лявата ръка може да си помогнете да сложите салатата върху вилицата.

    СУПИТЕ
    * Супите се поднасят в дълбоки чинии, а бульоните и крем-супите - в порцеланови чаши с една или с две дръжки. Те се ядат с лъжица с дясната ръка, като чашата се придържа с лявата. И само остатъкът от негорещия бульон може да се изпие направо от чашата.
    * Не бива да се духа нито в чинията, нито върху пълната лъжица, за да се охлади супата. Най-добре е да изчакате тя сама да изстине.
    * Ако в супата има едри парчета зеленчуци или топчета от кайма, можете да ги раздробите.
    * Не наклонявайте чинията нито към себе си, нито в противоположната посока при опитите си да доядете останалата на дъното супа.

    РИБНИТЕ БЛЮДА
    * За тях са нужни специални прибори - нож с формата на лопатка и виличка с три зъбчета.
    * Рибата се яде на части. Отначало се отделя месото от костите на горната й част. След като то бъде изядено, рибата се преобръща и действието се повтаря още веднъж.
    * Ако в устата ви попаднат малки кости, с помощта на вилицата трябва да ги отстраните дискретно и да ги оставите в края на чинията си или в чинийката за отпадъци.
    * Ако липсват специални прибори за риба, можете да използвате две вилици.
    * С вилицата в лявата ръка се храните, а вилицата в дясната ви помага да разделяте рибата.
    * Най-добре е рибата (както и месото) да се разделя на малки парчета.
    * Рибният нож се използва да разрязване на рибните кости.

    МЕСНИТЕ БЛЮДА
    * Печеното месо се консумира с помощта на нож и вилица. Ножът се държи в дясната ръка, а вилицата - в лявата.
    * Ако са ви поднесли варено или просто голямо парче месо, трябва да го режете парче по парче, а не наведнъж. Така то няма да изстине бързо и ще запази по-дълго вкусовите си качества.
    * Когато се отделя месото от костта, то се придържа с вилицата в лявата ръка. А с ножа в дясната се отстранява костта, която се поставя на края на чинията.
    Само костите на малките птици могат да се хващат с ръка и внимателно да се изяжда месото около тях.

    ХЛЯБЪТ
    * Хлябът и питките се вземат с ръка от обща чиния, като човек се старае да не докосва останалите парчета в нея.
    * От хляба или питката, които са във вашата чиния, можете да си отчупвате парченце по парченце.
    * За канапе или сандвич не е нужен нито нож, нито вилица.

    ДЕСЕРТЪТ
    * Компотът се поднася 6 купичка или в чаша и се яде с лъжичка.
    * Костилките от плодовете се оставят внимателно върху лъжичката, а после в чинийката, предназначена за отпадъци.
    * Тортите и баниците се поднасят на масата нарязани и се преместват от общата чиния в индивидуалните с помощта на лопатка, щипки или голяма вилица.
    * Бисквитените сладкиши се ядат с виличка или с чаена лъжичка.
    * Сладкишите, които се поднасят върху малка салфетка, се вземат с ръка и за тях не се използват прибори.
    * От козунаците и от всички тестени изделия, които могат при късане да се натрошат, трябва да се чупят малки парчета.
    * Парченцата от голяма баница се ядат с помощта на нож и вилица, а малките банички - с пръсти.

    ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ
    Не забравяйте, че на масата трябва да бъдете внимателни не само към начина си на хранене, но и към околните. Абсолютно е забранено говоренето с пълна уста, както и шумното и неприлично дъвчене и преглъщане. Ако сте поканени на Вечеря и се окаже, че храната, която ви се сервира, не е по вкуса ви, добрите маниери изискват да опитате поне малко от нея, за да не обидите домакинята. По Време на разговор избягвайте да засягате полемични теми като политиката, религията, нравите и т.н., както и да критикувате определени професии като адвокати, учители, лекари и др.

    Category: (Без) Полезно | Added by: rendeto (17.02.2007)
    Преглеждания: 1528
    Общо коментари: 0
    Name *:
    Email *:
    Code *:
    Кой е тук
    Посетители онлайн: 1
    Гости: 1
    Потребители: 0
    Мини-чат
    Избрано
    Случайна мисъл
    Никой не е съвършен, докато не се влюбиш в него.

    Знаете ли, че...
    Най-твърдата кост в човешкото тяло е челюстта.
    Статистика

    Copyright Времегубка © 2024
    Site managed by uCoz