Начало | Регистрация | Вход | RSSСб, 20.01.2018, 19:40

Времегубка

Меню
В раздела
Хумор [129]
(Без) Полезно [9]
Размисли [15]
Любопитно [18]
Мистично [7]
Анкета
Как се озовахте тук?
Total of answers: 323
Приятели
  • Времегубка
  • Статии

    Начало » Статии » (Без) Полезно

    Какво трябва да знаем... когато се храним

    Правилното поведение на масата се усвоява още от най-ранно детство. Въпреки това някои детайли убягват на мнозина. Ето основните правила, които ще ви избавят от неудобните моменти, когато сте на гости или в ресторант.

    САЛАТИТЕ
    * Когато са поднесени като гарнитура в малки чинийки или в отделни салатиери, се ядат с вилица.
    * Сокът от салатата не се консумира с лъжица, той трябва да остане в чинията.
    * От общата салатиера всеки си слага салата в своята чиния с помощта на по-големи лъжица и вилица.
    * "Розичките" от репички или целина могат да се вземат с ръка, да се отхапе от тях и остатъкът да се остави в края на чинията или в предназначената за отпадъци купичка.
    * С парченце хляб в лявата ръка може да си помогнете да сложите салатата върху вилицата.

    СУПИТЕ
    * Супите се поднасят в дълбоки чинии, а бульоните и крем-супите - в порцеланови чаши с една или с две дръжки. Те се ядат с лъжица с дясната ръка, като чашата се придържа с лявата. И само остатъкът от негорещия бульон може да се изпие направо от чашата.
    * Не бива да се духа нито в чинията, нито върху пълната лъжица, за да се охлади супата. Най-добре е да изчакате тя сама да изстине.
    * Ако в супата има едри парчета зеленчуци или топчета от кайма, можете да ги раздробите.
    * Не наклонявайте чинията нито към себе си, нито в противоположната посока при опитите си да доядете останалата на дъното супа.

    РИБНИТЕ БЛЮДА
    * За тях са нужни специални прибори - нож с формата на лопатка и виличка с три зъбчета.
    * Рибата се яде на части. Отначало се отделя месото от костите на горната й част. След като то бъде изядено, рибата се преобръща и действието се повтаря още веднъж.
    * Ако в устата ви попаднат малки кости, с помощта на вилицата трябва да ги отстраните дискретно и да ги оставите в края на чинията си или в чинийката за отпадъци.
    * Ако липсват специални прибори за риба, можете да използвате две вилици.
    * С вилицата в лявата ръка се храните, а вилицата в дясната ви помага да разделяте рибата.
    * Най-добре е рибата (както и месото) да се разделя на малки парчета.
    * Рибният нож се използва да разрязване на рибните кости.

    МЕСНИТЕ БЛЮДА
    * Печеното месо се консумира с помощта на нож и вилица. Ножът се държи в дясната ръка, а вилицата - в лявата.
    * Ако са ви поднесли варено или просто голямо парче месо, трябва да го режете парче по парче, а не наведнъж. Така то няма да изстине бързо и ще запази по-дълго вкусовите си качества.
    * Когато се отделя месото от костта, то се придържа с вилицата в лявата ръка. А с ножа в дясната се отстранява костта, която се поставя на края на чинията.
    Само костите на малките птици могат да се хващат с ръка и внимателно да се изяжда месото около тях.

    ХЛЯБЪТ
    * Хлябът и питките се вземат с ръка от обща чиния, като човек се старае да не докосва останалите парчета в нея.
    * От хляба или питката, които са във вашата чиния, можете да си отчупвате парченце по парченце.
    * За канапе или сандвич не е нужен нито нож, нито вилица.

    ДЕСЕРТЪТ
    * Компотът се поднася 6 купичка или в чаша и се яде с лъжичка.
    * Костилките от плодовете се оставят внимателно върху лъжичката, а после в чинийката, предназначена за отпадъци.
    * Тортите и баниците се поднасят на масата нарязани и се преместват от общата чиния в индивидуалните с помощта на лопатка, щипки или голяма вилица.
    * Бисквитените сладкиши се ядат с виличка или с чаена лъжичка.
    * Сладкишите, които се поднасят върху малка салфетка, се вземат с ръка и за тях не се използват прибори.
    * От козунаците и от всички тестени изделия, които могат при късане да се натрошат, трябва да се чупят малки парчета.
    * Парченцата от голяма баница се ядат с помощта на нож и вилица, а малките банички - с пръсти.

    ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ
    Не забравяйте, че на масата трябва да бъдете внимателни не само към начина си на хранене, но и към околните. Абсолютно е забранено говоренето с пълна уста, както и шумното и неприлично дъвчене и преглъщане. Ако сте поканени на Вечеря и се окаже, че храната, която ви се сервира, не е по вкуса ви, добрите маниери изискват да опитате поне малко от нея, за да не обидите домакинята. По Време на разговор избягвайте да засягате полемични теми като политиката, религията, нравите и т.н., както и да критикувате определени професии като адвокати, учители, лекари и др.

    Category: (Без) Полезно | Added by: rendeto (17.02.2007)
    Преглеждания: 1271
    Общо коментари: 0
    Name *:
    Email *:
    Code *:
    Кой е тук
    Посетители онлайн: 1
    Гости: 1
    Потребители: 0
    Мини-чат
    Избрано
    Случайна мисъл
    Препятствията са онези плашещи неща, които виждаш, когато отклониш поглед от целта.
    Хенри Форд

    Знаете ли, че...
    Избора на цветове във вашият дом също може да повлияе на консумацията на енергия. Белите стени отразяват 80% от светлината попадаща върху тях. Черните стени отразяват само 10%.
    Статистика

    Copyright Времегубка © 2018
    Site managed by uCoz